Stichting ZIZ huurt bedrijfsruimte in Creative Valley Utrecht CS voor laagdrempelige SOA-zorg

Utrecht, 8 oktober 2024 - Het ZIZ non-profit zorgconcept om SOA-zorg sneller en toegankelijker te maken, opent binnenkort een state-of-the-art kliniek aan de Smakkelaarshoek 18 in Utrecht. De kliniek, direct naast Utrecht CS, is de perfecte plek om studenten te voorzien van betaalbare, uitkomstgerichte soa-zorg.

 

Veel mensen praten er liever niet over: het doen van een SOA-test. Toch zijn er jaarlijks ruim een half miljoen Nederlanders die SOA-zorg nodig hebben. Bas Mourik, arts-microbioloog verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), ziet de landelijke vraag naar gedegen SOA-zorg toenemen. Hij startte daarom in 2018 het project Zinnige Infectie Zorg (ZIZ). “Veel Nederlandse jongeren hebben moeilijk toegang tot goede SOA-zorg. Vanwege financiële, logistieke en sociale redenen is er een hoge drempel voor het doen van een test,” vertelt hij.

Locatie

“De bedrijfsruimte is onderdeel van het multicomplex ‘Creative Valley Utrecht CS’. “Dit is een uniek centrale plek voor een SOA kliniek. Hij ligt straks direct naast Utrecht CS en bij de in- en uitgang van de grote fietsenstalling en is daarom een perfecte plek om (vooral ook) studenten gemakkelijk te bereiken en te voorzien van betaalbare, uitkomstgerichte soa-zorg, ” aldus bedrijfsmakelaar Jeroen Brouwer van JB Retail.

 

 

Snel, goedkoop en laagdrempelig

Het openen van deze tweede locatie is een belangrijke stap om het doel van ZIZ te realiseren om SOA zorg in Utrecht toegankelijker te maken.Bezoekers kunnen na online aanmelding zonder afspraak binnenlopen. Na anderhalf uur is de testuitslag bekend. Als er een SOA wordt vastgesteld, ontvangt de patiënt direct de juiste begeleiding en de bijbehorende behandeling in samenwerking met GGD Utrecht. Door unieke betaalafspraken met zorgverzekeraars zijn de kosten voor de patiënt een stuk lager dan via de huisarts of commerciële aanbieders.

Utrecht studentenstad

Utrecht is een stad met meer dan 80.000 studenten. “Veel Nederlandse jongeren hebben moeilijk toegang tot goede SOA-zorg. Er zijn financiële, logistieke en sociale barrières voor het doen van een test. Mourik hoopt het bezoek aan een SOA-kliniek ook laagdrempeliger te maken voor jongeren. Zo is er op de locatie van ZIZ bijvoorbeeld geen wachtkamer, maar heeft iedere bezoeker een eigen wachthokje dat afgeschermd kan worden. Ook hoeft de bezoeker niet bang te zijn voor intieme vragen. “Deze zijn allemaal tijdens het e-consult gesteld. Het scheelt dus dat de patiënt geen lijstje door hoeft te nemen met een verpleegkundige”, legt Mourik uit. “Verder kan de patiënt tijdens de intake aangeven welke onderwerpen wel en niet tijdens het bezoek besproken hoeven te worden. Op die manier heeft de patiënt zo veel mogelijk de regie over het eigen zorgproces.”De verhuurder, een particulier belegger, werd bij deze transactie geadviseerd door JB Retail.